Omgeving

Natuurcentrum Ameland

In het Natuurcentrum maakt de bezoeker op spectaculaire wijze kennis met de natuur en de fascinerende natuurlijke processen op en rond het eiland. Dit gebeurt door gebruik van bijzondere en vernieuwende presentatievormen.

Naast diverse kleine aquaria is er een groot aquarium, waarin op vaste tijden voorstellingen plaatsvinden. Op het uitzichtplateau, op de toren bij het centrum, kijkt men uit over het wad en de Noordzee, hier kan men zelf de specifieke elementen van het eiland ervaren en worden deze uitgelegd.

Ook heeft het Natuurcentrum een blotevoetenpad, wat leuk is voor alle leeftijden.

De uitkijktoren is te bereiken met een lift.

ameland-vakantie-9

De Vleijen

Tegenover het appartementencomplex ligt recreatiegebied De Vleijen. De slingerende schelpenpaadjes voeren je langs duintjes, bomen, struiken en water.

Kinderen kunnen zich vermaken door de verschillende speeltoestellen die er staan, zoals glijbanen, een klimpaal, een vlot en een kasteel dat zich middenin de vijver bevindt.

In de winter, wanneer het gevroren heeft, wordt een gedeelte van De Vleijen gebruikt om te schaatsen.

ameland-vakantie-7

Nes

Nes is met ongeveer 1200 inwoners één van de grootste dorpen van Ameland. In het dorp staan een aantal fraaie oude commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Restaurants en winkels
Wie van gezellige drukte houdt, is in Nes zeker op zijn plaats. Winkels en restaurants harmoniëren met de prachtige oude huisjes en gebouwen. Door een uitstekend restauratiebeleid heeft Nes haar unieke charme weten te behouden. De oude kern van Nes is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk maar diende als zeebaken.

Rooms-Katholieke kerk
Een sieraad voor het dorp Nes was de R.K. kerk, welke onder architectuur van de bekende architect Pierre Cuypers in 1878 werd gebouwd. Helaas is deze kerk op 5 februari 2013 verwoest door brand. Schuin tegenover deze kerk staat een standbeeld van de oud Amelander Kardinaal de Jong.

Korenmolen “Phenix”
De korenmolen “Phenix”, welke men aan de noordkant van het dorp vindt, is in 1880 gebouwd. In 1980 is deze molen door de gemeente Ameland aangekocht. Na de restauratie is in 1982 de korenmolen geopend voor het publiek. De molen maalt weer graan tot meel, waarvan de Amelander bakkers het z.g. molenbrood bakken.

Commandeurshuisjes
Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes staat in de Rixt van Doniastraat. Dit huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht.

ameland-vakantie-8

Outdoor Ameland

Achterop recreatiegebied De Vleijen vind je outdoor Ameland. Zij bieden een klimpark op verschillende onderdelen, namelijk een hoogteparcours op 3 en 6 meter hoogte, een zipline van 160 meter lang en een vrije val van maar liefst 9 meter hoog!

Verder kun je er paintballen, beachgolfen, boogschieten, strandzeilen, suppen en nog veel meer.

ameland-vakantie-21

Paardenreddingsboot

Niet direkt in de buurt van het appartement, maar zeker een aanrader om te bezoeken indien dit mogelijk is tijdens uw verblijf.
Hier krijgt u een demonstratie hoe de reddingsboot “Abraham Fock” ruim 150 jaar in Hollum te water werd gelaten met behulp van paarden. De boot wordt vanaf het Suudwest strand te water gelaten, zoals dit tot 1988 werd gedaan bij reddingsacties op zee. Deze demonstratie krijgt een extra lading door het ongeluk op 14 augustus 1979, waarbij 8 paarden verdronken bij de lancering van de reddingsboot. U kunt tevens een bezoek brengen aan het nabij gelegen paardengraf.
Hier vind u de data wanneer de demonstraties van de paardenreddingsboot plaats vinden.
paardenreddingsboot
Scroll naar boven